در این مقاله قصد داریم تا سه استراتژی معاملاتی دیگر، علاوه بر استراتژیهای مطرح شده در کتاب «یک سیستم معاملهگری در کنار شغل اصلی»، ارائه نماییم.
این مقاله در اصل ضمیمه کتاب مذکور است که نویسنده آن (شرکت مارکت مَستِر) به همراه کتابش منتشر کرده و ما تصمیم گرفتیم در قالب یک مقاله ارزشمند در اختیار علاقهمندان و خریداران کتاب اعلام شده ارائه شود.
مقدمه
استراتژیهای این مقاله برای استفاده همزمان با پارت اول استراتژی «معاملهگری در کنار شغل اصلی» که در سایت فارکس یار منتشر شده است، طراحی شده است.
همانطور که در پارت اول سیستم اصلی خواندید معاملات شما فقط با S&P500 و در تایم فریم ۵ دقیقهای انجام خواهد شد و پیشنهاد میشود از چارتهای Metatrader 4 یا MT4 استفاده کنید. در این مقاله از GKFX استفاده میشود، اما شما میتوانید از موارد دلخواه خود استفاده کنید، در اینجا هیچ ستاپ پیچیدهای موردنیاز نیست پس تقریباً هر چارتی برای آن مناسب خواهد بود.
همانطور که در TWADJ اصلی گفته شد شما میتوانید با استفاده از همه استراتژیهای این راهنما در هر زمانی بین ساعات ۱۷ تا ۲۱ بهوقت انگلستان از دوشنبه تا جمعه معامله کنید. مثل همیشه پیشنهاد میشود در ابتدا روی یک حساب معامله دمو معامله کنید لطفاً به پیشنهادهای ارائه شده در راهنمای اصلی پارت ۱ برای نکات مربوط به معاملات دمو مراجعه نمایید.
تنظیمات چارت اساساً مشابه مواردی است که شما قبلاً روی پلتفرم MT4 برای استراتژی TWADJ داشتید بهاستثنای اینکه اندیکاتور MACD با RSi جایگزین خواهد شد. در این مقاله نشان داده خواهد شد که چگونه این کار را انجام دهید.
در راهنمای اصلی TWADJ که حدود سالهای ۱۹۹۹/۲۰۰۰ طراحی کردم، فرصتهای معاملاتی با استفاده از واگرایی پنهان و منظم به شما ارائه شده است، اما سالها بعد فهمیدم که ستاپ واگرایی پنهان بسیار موفقیتآمیزتر است پس چند سال پیش معامله با استفاده از روند را کنار گذاشتم و فقط روی واگراییهای پنهان تمرکز کردم.
هدف راهنمای بهروزرسانی شده TWADJ اصلی (ورژن ۱.۵) تعریف کردن و بهدستآوردن فرصتهای معاملاتی با استفاده از روند است اما در این راهنما به شما سه ستاپ ارائه میشود که به شما اجازه خواهد داد موقعیتهای معاملاتی در برابر روندها را درست پس از نقاط برگشت قیمت به دست اورید.
در بخشهای بعدی این استراتژیها را شرح داده خواهد شد، اما در ابتدا شما باید چارتهای خود را اندکی اصلاح کنید و بهترین کار این است که یک چارت دیگر S&P500 را روی پلتفرم خود اضافه کنید تا سرعت و سادگی معاملات شما افزایش یابد. همانطور که در راهنمای اصلی TWADJ مشاهده کردید، اضافهکردن چارت دوم را میتوانید از پنجره ” market watch” انجام دهید (روی ” View” و سپس ” Market Watch” کلیک کنید).
پیکربندی چارتها
تنظیمات چارت TWADJ استاندارد دارای کندلها و اندیکاتور نوسانی MACD است اما شما نیازی به آن اندیکاتور نخواهید داشت – چون به جای آن از اندیکاتور قدرت نسبی (Rsi) استفاده میکنیم.
Rsi یک اندیکاتور نوسانی مومنتوم است که سرعت و تغییر حرکات قیمت را اندازهگیری میکند.
اندیکاتور RSI بین صفر و صد نوسان میکند. به طور سنتی و بر اساس گفته طراح آن یعنی جی. ولز ویلدر (Welles Wilder) وقتی این اندیکاتور در سطح بالای ۷۰ خرید است اشباع خرید و وقتی در زیر ۳۰ است اشباع فروش را برای قیمت داریم. این اندیکاتور کاربردهای دیگری نیز دارد که بعدا توضیح داده خواهد شد.
برای کمک به ساده تر شدن معامله یک چارت S&P500 دیگر اضافه میشود به این ترتیب میتوانید از این دو در طول جلسات معاملاتی بعدازظهر، به شکل متناوب استفاده کنید.
اینکار ممکن است نسبتا سخت به نظر برسد اما شما پس از یک هفته متوجه میشوید که انجام آن برای شما طبیعی شده و پلتفرم MT4، این جابجایی بین چارتها را برای شما بسیار ساده میکند.
بنابراین اگر میخواهید معاملهگری را به شغل دائم خود تبدیل کنید اینها مهارتهایی است باید آنها را یاد بگیرید.
در زیر چگونگی حذف MACD و اضافه کردن Rsi را مشاهده میکنید.
به جزئیات زیر برای اضافه کردن اندیکاتور RSI توجه کنید.
روی “Insert” در بالا سمت چپ صفحه خود کلیک و “Indicator” را انتخاب کنید و سپس دستورالعملهای زیر را دنبال نمایید.
سپس پنجره ویژگیهای RSI را دارید که روی صفحهتان باز میشود.
حالا مانند شکل ۴ سطوح را در ۷۰ و ۳۰ تنظیم کنید. این سطوح برای سنجش سطوح اشباع خرید و اشباع فروش است.
اگر RSI بالای ۷۰ باشد قیمت به صورت اشباع خرید و اگر RSI از ۳۰ کمتر باشد قیمت به صورت اشباع فروش تعریف میشود.
مطمئن شوید که پنجره SRI به صورت نمونه بالا پر شده باشد و سپس OK را بزنید.
چارت شما اکنون باید شبیه چارت زیر باشد و اگر همه موارد درست بود آماده هستید که به مرحله بعد بروید.
یک جمعبندی
شما با شاخص روی تایم فریم ۵ دقیقهای بین ساعات ۱۷ تا ۲۱ به وقت انگلستان (۱۸ تا ۲۲ به وقت اروپای مرکزی) با استفاده از کندلها و اندیکاتور نوسانی Rsi معامله خواهید کرد.
اکنون زمان آن است که اولین استراتژی از سه استراتژی ارائه شده در این راهنما را معرفی کنم.
استراتژی شماره یک
یک ویژگی عالی این است که از سطوح مقاومت و حمایت به خوبی پشتیبانی میکند حتی در طول هفتهها و ماهها، پس میتوانیم از این ویژگی به شکلهای مختلف بهرهبرداری کنیم.
روش اول که میتوانید با استفاده از این بخش از ویژگیهای S&P معامله کنید، نگاه کردن به سطح مقاومت و حمایت در طول یک دوره زمانی نسبتا کوتاه، مثلا نیمساعت، است.
برای کمک به تصمیمگیری در به دست آوردن یک موقعیت، میتوانید از RSI استفاده کنید که به شما سرنخهایی ارائه میدهد که آیا با اشباع خرید/اشباع فروش تاثیر این شاخص کم شده است یا نه.
سادهترین راه برای توصیف عملکرد این استراتژی این است که روی چارت برایتان توضیح دهم، چون ستاپ خیلی سادهای دارد.
همانطور که میبینید ما به دنبال کندلهایی هستیم که خط مقاومت/حمایت با طول حداقل ۵ کندل را تشکیل میدهند (طول ۲۵ دقیقه)، در اغلب مواقع شما هفت، هشت یا حتی ۱۰ کندل را که در یک سطح به پایان رسیدهاند روی چارت مشاهده خواهید کرد.
همانطور که میدانید شما فقط می توانید از انواع معینی از کندلها استفاده کنید و آنها مشابه موارد استفاده شده در راهنمای اصلی TWADJ هستند – همه باید کندل های سایه بلند باشند.
در اینجا مثالهایی از الگوهای کندل که شما از آنها استفاده خواهید کرد نشان داده شده است:
به طور کلی من متوجه شدهام که هرچه کندلهای سایه بلند (فتیله بلند) بیشتری در سطح حمایت / حمایت وجود داشته باشد حرکت بعدی بهتر خواهد بود.
شما میتوانید این را در مثالهای این مقاله مشاهده کنید. کندل A یک بدنه کاملا بزرگی دارد اما تا وقتی سایه به اندازه کافی بلند باشد بدنه میتواند تا این اندازه بزرگ باشد.
چیزی که مهم است این است که شما باید یک کندل سایه بلند در انتهای سطح حمایت/مقاومت داشته باشید و از آن برای تعیین ورودی استفاده کنید.
در مثال بعدی این نمونه آورده شده است.
فلشهای سبز روی RSI سطوح اشباع خرید/اشباع فروش را نشان میدهد و این باید در آغاز الگو باشد.
اگر در بالای ۷۰ یا زیر ۳۰ در آخرین کندل الگو، درست قبل ورودی باشد به آن نیازی ندارید.
در چارت بالا میتوانید این مورد را در آخرین مثال در سمت راست مشاهده کنید که به جای پیکان سبز با ضربدر قرمز نشان داده شده است.
مشاهده میکنید گرچه الگو روی بخش کندل چارت درست است اما RSI در سطح اشباع فروش کاملا بالا نیست.
سطوح ورودی و حد ضرر دقیقا مشابه آنچه در راهنمای پارت ۱ استراتژی TWADJ گفته شد محاسبه میشود. در اینجا یک مثال برای یک معامله فروش ارائه شده است:
این سطوح یک پیپ دورتر از High و Low کندل قرار دارند.
در ابتدا شما باید با نسبت سود ۱:۱ کار کنید یعنی اگر حد ضرر مثلا ۱۶ پیپ بود هدف سود شما هم همین مقدار خواهد بود.
مانند استراتژی TWADJ اصلی، پیشنهاد میکنم که حد ضرر بزرگی نداشته باشید که البته این به طول کندل تریگر شما بستگی دارد – یعنی آخرین کندل در الگو.
توصیه میکنم حدضرر بیشتر از ۲۵ پیپ را در نظر نگیرید. این همه چیزی است شما باید در این ستاپ ساده بدانید پس حالا باید فقط تمرین کنید تا خوب به این استراتژی مسلط شوید.
استراتژی شماره دو
برای این ستاپ ما قصد داریم از استراتژی مورد علاقه من یعنی واگرایی منظم استفاده کنیم اما با اندکی تغییر روی سیستم TWADJ اصلی.
به جای استفاده از MACD میخواهیم دوباره از RSI استفاده کنیم پس میتوانیم از این واقعیت استفاده کنیم که سطوح اشباع خرید/ اشباع فروش به ما فیلتر بیشتری برای دوری از معاملات ریسکی ارائه میدهند.
شما همچنین نباید مانند ستاپ واگرایی پنهان در سیستم TWADJ فورا پس از وقوع واگرایی وارد معامله شوید. در صورتی که با ورژن قبلی TWADJ معامله نکردهاید، در ابتدا اجازه دهید که واگرایی منظم را برای شما شرح دهم.
واگرایی سنتی (که به آن واگرایی منظم هم گفته میشود) زمانی که احتمال یک تغییر در روند وجود دارد یک سیگنال ارائه میدهد، و اندیکاتور نوسانی (MACF/Rsi/استوکاستیک) یک سیگنال تغییر روند را قبل از قیمت ارائه خواهد داد.
اساسا قیمت به تشکیل اوجهای بالاتر (Higher Highs) (روند صعودی) و فرودهای پایینتر (Lower Lows)(روند نزولی) در روند ادامه خواهد داد و هر اندیکاتور نوسانیای که استفاده شود آن هم باید به همین صورت حرکت کند – اوجهای بالاتر (HH) و فرودهای پایینتر (LL).
اگر متوجه شدید که وقتی قیمت در حال ایجاد اوجهای بالاتر است، اندیکاتور نوسانی اوجهای پایینتر (LH) تشکیل میدهد پس میتوان گفت واگرایی اتفاق افتاده است.
تصویر زیر را ملاحظه کنید:
و این یک واگرایی نزولی است:
در سیستم اصلی شما پس از واگرایی قیمت و اندیکاتور نوسانی وارد بازار خواهید شد اما در این ستاپ که در این راهنما به آن میپردازیم شما باید منتظر یک تایید باشد که این تایید به شما در داشتن معاملات موفقتر کمک خواهد کرد.
در چارت زیر میتوانید نمونههایی از دو ستاپ معاملاتی با استفاده از واگرایی منظم را مشاهده کنید یکی صعودی و دیگری نزولی.
گرچه مثالهای بالا نتایج خوبی را ارائه میدهد اما به طور کلی اجرای این نوع واگرایی بدتر از تنظیمات واگرایی پنهان است که در آن معامله با استفاده از روند انجام میشود.
چیزی که نیاز دارید پیدا کردن راهی برای تایید این مطلب است که واگرایی که در حال نشان دادن سیگنال یک برگشت روند است دقیقتر از حد معمول باشد و اطمینان دهد قیمت برای مدتی در جهت معامله شما به روند خود ادامه خواهد داد یا حداقل آنقدر که برای شما ریسک دارد یک سود خوب هم برای شما فراهم کند.
پس کاری که شما باید انجام دهید این است که مدت کوتاهی صبر کنید تا کندلها به شما یک تایید از اینکه این جهت جدید برای مدتی در اینجا باقی خواهد ماند، ارائه دهند.
این چیزی است که شما باید به دنبال آن باشید – به نقاط A که من روی چارت زیر مشخص کردهام توجه کنید:
در هر دو نقطه A روی چارت بالا یک برگشت کوچک در کندلها وجود دارد و سپس قیمت در جهت اصلیاش به حرکت ادامه میدهد. این همان تاییدی که ما به دنبالش هستیم را نشان میدهد.
شما به یک الگوی کندل معتبر در این نقطه برای تایید معامله نیاز دارید (الگوها قبلا نشان داده شده است).
در بخش RSI روی چارت، باید یک اشباع فروش/خرید در بخش اول واگرایی وجود داشته باشد و ترجیحاً در بخش دوم هم (همانطور که در بالا در معامله اول مشاهده میکنید)، گرچه این چندان مهم نیست.
الگوی کندل در نقطه برگشت قیمت و واگرایی میتواند یک کندل سایه بلند باشد یا یکی از معدود موارد دیگر مانند کندل پوشا (Engulfing)، هارامی یا خط فشار(Piercing)/ خط نفوذی (Trusting line).
به یک مثال دیگر از برخی ستاپهای معتبر دیگر توجه کنید:
حداقل تعداد کندلها در خط واگرایی هفت است (مانند سیستم) همانطور که در مثال بالا در سمت چپ چارت مشاهده میکنید.
یک مثال دیگر از ستاپ، نقطه ورودی معامله را نشان میدهد:
در چارت بالا من یک نقطه را با فلش زرد نشان دادهام، این ستاپ استراتژی ۱ را نشان میدهد.
این مطالب همه چیزی است که شما باید در مورد قوانین این استراتژی بدانید، حالا دوباره زمان انجام تمرین است.
مانند دیگر استراتژیهای من، وقتی میخواهید کار خود را آغاز کنید، در ابتدا برای ۵۰/۶۰ معامله اول قبل از استفاده از حساب پولی واقعی روی یک حساب دمو معامله کنید.
استراتژی شماره سه
استراتژی آخر دوباره به خطوط مقاومت و حمایت ارتباط دارد گرچه این بار آنها بسیار بلندتر از مورد استراتژی ۱ هستند.
در اینجا یک چارت ارائه شده تا به شما نشان دهم باید دنبال چه چیزی باشید.
شما به دنبال خطوط مقاومت/حمایتی هستید که حداقل ۱۵ کندل طول داشته باشند اما ممکن است ۳۰ تا ۴۰ کندل هم باشند به خصوص اگر آن یک سطح مقاومت/ حمایت بلندمدت باشد – شما میتوانید روی چارتهای ساعتی تا ۴ ساعته به دنبال آنها بگردید.
در این ستاپ، RSI مورد نیاز نیست چون شما از واگرایی استفاده نخواهید کرد و به دلیل روش شکل گیری این سطوح هیچ نیازی به هر گونه موقعیت اشباع خرید/ اشباع فروش در طول ستاپ وجود ندارد.
شما در واقع میتوانید یک چارت ساده داشته باشید – معامله گری با حرکات قیمتی (پرایس اکشن) واقعی!
در پایان خط واگرایی شما آشکارا به یک الگوی کندلی نیاز خواهید داشت و این باید یکی از الگوهای (معمول) زیر باشد:
مانند قبل، سطوح حد ضرر و ورودی یک پیپ از بالا/پایین کندل کامل (شامل فتیله/سایه) فاصله دارند.
در اینجا چارتی دیگر (در زیر) با چهار مثال ستاپ استراتژی ۳، هم کوتاه هم بلند ارائه شده است
گرچه ضروری نیست اما شما میتوانید ببینید که در اولین، سومین و آخرین مثال روی چارت بالا یک سری واگرایی منظم هم وجود دارد.
اگر شما در معاملهگری تازه وارد هستید اینکار به اطمینان شما برای معامله با این استراتژی خواهد افزود.
چارت زیر مثال دیگری را نشان میدهد یکی بلند و یکی کوتاه. لطفا به الگوهای کندل مورد استفاده توجه کنید اینها مهم هستند.
این استراتژی سوم و آخر است که به شما کمک میکنند که چند فرصت معاملاتی دیگر را در زمان استفاده از سیستم اصلی در عصرها (در زمان لندن)، روی چارت پیدا کنید.
لطفا کل راهنما را یک بار دیگر بخوانید به طوری که همه اطلاعات ملکه ذهن تان شود و من پیشنهاد میکنم که با استراتژی ۱ شروع کنید و در هفته پیش رو روی آن تمرکز کنید و سپس در طول ماه بعد به ترتیب به سراغ دو استراتژی دیگر بروید.